Haccp Regels Keuken
Voedselvergiftiging komt vaak uit eigen keuken - RTL NIEUWS Haccp Regels Keuken
[ne_shortcode1]
[ne_shortcode2]
Haccp Regels Keuken Ieder jaar lopen 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. En dat hebben ze vaak zelf gedaan. De hygiëne in de eigen keuken is vaak verre van optimaal, zegt het voedingscentrum.
Zoals je kunt zien in bovenstaande video, is een optimale voedselveiligheid in de keuken van levensbelang. Hiervoor zijn er een aantal regels opgesteld conform de HACCP norm. Door deze regels toe te passen in de keuken, kun je verspreiding van ziekmakende bacteriën en besmetting van je voedsel tegengaan.
Pas de volgende regels keuken toe en je zult zien dat het direct een stuk beter gesteld is met de voedselveiligheid in je keuken.
- Voordat je voedsel aanraakt, was je eerst je handen met warm water en zeep. Doe dit minimaal 30 seconden en was ook goed tussen je vingers en aan de bovenkant van je handen. Draag tijdens de bereiding van het voedsel geen ringen of andere sieraden aan je handen. Doe ook armbandjes af. Droog je handen bij voorkeur niet af. Wil je je handen wel afdrogen, gebruik hiervoor dan een stuk keukenpapier of een schone handdoek
- Gebruik geen zeeppompjes die je aan moet raken en gebruik zeker geen stuk zeep om je handen meet te wassen. Dit zijn grote bronnen van bacteriën. Het is beter om een zeeppompje te gebruiken met een sensor, zodat je het zeeppompje niet aanraakt.
- Werk altijd op en schoon oppervlak. Maak je werkruimte vooraf schoon met heet water en zeep en spoel dit na met schoon, heet water. Gebruik hierbij ook schoon werkmateriaal, zoals een schone doek.
- Gebruik voor alles schoon materiaal. Snijd dus geen groenten met een mes waar je zojuist vlees mee hebt gesneden en gebruik geen snijplank voor vlees waar je zojuist iets anders op hebt gelegd.
- Het beste kun je voor verschillende producten ook verschillende snijplanken gebruiken. Haccp regels keuken schrijven zelfs voor welke kleuren snijplanken je dient te gebruiken voor welke producten. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste kleur snijplanken hebt en ook altijd de juiste kleur gebruikt bij het juiste product.
- Gebruik geen materiaal voor voedsel wat reeds bereid is, wat je ook heb gebruikt voor rauw voedsel. Dus: Gebruik bijvoorbeeld geen mes om gegaard vlees mee te snijden, waar je zojuist ook rauw vlees mee hebt gesneden. Wil je toch het zelfde mes gebruiken, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het daarna na met schoon, heet water.
- Houd vuil materiaal strikt gescheiden van schoon materiaal. Heb je het vuile materiaal weer nodig, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het vervolgens af met schoon en heet water.
- Houd rauwe en bereide voeding strikt gescheiden. Het beste gebruik je twee aparte koelingen voor rauwe producten en bereide producten. Heb je (bijvoorbeeld thuis) geen aparte koelkasten, zorg er dan voor dat rauwe producten onderin de koelkast staan en bereide producten bovenin de koelkast staan. Zo voorkom je dat door het lekken van rauwe producten, de reeds bereide producten besmet worden.
- Maak je gebruik van bevroren producten, laat deze dan altijd ontdooien in de koelkast. Zorg ervoor dat het lekwater (dooiwater) niet in contact kan komen met andere producten en gooi het lekwater (dooiwater) direct weg. Reinig oppervlakken die met het dooiwater in aanraking zijn geweest altijd met heet water en zeep en spoel indien mogelijk na met schoon, heet water.
- Haal gekoelde producten pas kort voor gebruik uit de koeling. Haccp regels keuken schrijven voor dat de temperatuur van je producten niet te ver mag oplopen. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën geen kans zich snel uit te breiden.
- Maak je gebruik van spuitzakken, gebruik dan wegwerpzakken. Spuitmondjes zijn bij voorkeur van RVS (naadloos) of kunststof. Reinig de spuitmondjes na elk gebruik en gebruik de spuitmondjes maar voor één product. Dus bijvoorbeeld geen aardappelpuree opspuiten met een spuitmondje waar je eerst kruidenboter mee hebt gespoten. Nieuwe spuitmondjes desinfecteer je altijd voordat je ze de eerste keer gaat gebruiken.
- Tijdens het bereiden van voedsel is een belangrijk onderdeel het proeven hiervan. Gebruik elke keer een schone lepel. Dus wil je bijvoorbeeld twee keer je soep proeven, proef dan elke keer met een schone lepel. Een handige tip: Giet met de pollepel wat soep of saus op een schoteltje en proef vanaf dat schoteltje. Het product koelt sneller af en je voorkomt besmetting van je product in de pan.
- Gebruik frituurvet of frituurolie niet vaker dan 7 a 8 keer. Frituurvet of frituurolie vormen stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. In de handel zijn strips te krijgen waarmee je het frituurvet of de frituurolie kunt testen. Op die manier weet je heel snel of je frituurvet of olie vervangen dient te worden.
- Ruim gemorste voeding direct op met een vaatdoek of een stuk keukenpapier en gooi het weg. Valt er bijvoorbeeld een aardappel uit de pan bij het bakken, doe deze aardappel dan niet terug in de pan, maar gooi de aardappel weg.
- Vaatdoekjes gebruik je maximaal 1 dag. Het beste gebruik je wegwerp vaatdoekjes. Gebruik je geen wegwerpvaatdoekjes, was deze dan in de machine op 90 graden.
Na gebruik van een vaatdoekje, was je het uit met heet water en hang je het vaatdoekje op. Vouw het dus niet op, om het vervolgens op het aanrecht te leggen. Hierdoor zullen bacteriën veel sneller groeien en komt de voedselveiligheid in gevaar door kruisbesmetting. Heb je een vaatdoekje gebruikt voor het schoonmaken van materiaal wat in contact is geweest met rauwe kip, gebruik dan dit vaatdoekje niet meer.
- Handdoeken en theedoeken dienen elke dag vervangen te worden. Gebruik in plaats van een handdoek liever keukenpapier wat je na 1 keer gebruik weggooit. Handdoeken en theedoeken dienen altijd op minimaal 60 graden gewassen te worden.
Haccp Regels Keuken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten